Saunaillassa puhuttua: ”Juuri nyt Vihdissä tapahtuu paljon positiivisia asioita.”

Microsoftin datakeskukset ovat Suomen historian suurin tieto- ja viestintätekniikan investointi

Vihdin Keskustan joka syksyisessä saunaillassa, käytiin vilkasta keskustelua paikalliseen edunvalvontaan liittyen. Keskustelua alusti kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustajaehdokas Eerikki Viljanen.

Viljanen nosti alustuksessaan esille, että kunnassa on juuri nyt käynnissä poikkeuksellisen monia kunnan näkökulmasta erittäin positiivisia hankkeita, joista suurimpana Microsoftin datakeskus investointi Länsi-Uudellemaalle.

– Vihtiin, Kirkkonummelle ja Espooseen tullaan toteuttamaan Suomen historian suurin tieto- ja viestintätekniikan investointi ja sen vaikutus alueelliseen elinvoimaan tulee olemaan mittava, Viljanen kommentoi.

– Datakeskus on piristysruiske Vihdin taloudelle, sekä suoraan, että seurannaisvaikutusten kautta. Keskuksen myötä on myös entistä tärkeämpää valokuituyhteyksien rakentaminen koko kuntaan, totesi Keskustan valtuustoryhmän sekä kunnanhallituksen investointi työryhmän puheenjohtaja Mikko Lasanen.

Keskustelua alusti Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas Eerikki Viljanen.

Viljanen: ”Asioiden edistymistä on seurattava tarkalla silmällä”

Microsoftin lisäksi Vihdissä on käynnissä monia eri hankkeita ja investointeja. Juuri nyt eri vaiheissa etenee mm. Etelä-Nummelan kehitystyö, Tunnin juna -hanke ja isot kaavoitusprojektit sekä monet muut pienemmät asiat.

Viime viikolla kunnan yritys- ja elinkeinopalvelut lanseerasi Vihti Business -sivuston, jonka tavoitteena on palvella elinkeinoelämän tarpeita yhden luukun -periaatteella. Vihdin Keskusta iloitsee tästä edistysaskeleesta, sillä kuntavaalien yhtenä konkreettisen tavoitteena oli edistää yrityspalveluita.

Kuntavaaliteemoja vuodelta 2021

Liikenneturvallisuuden kannalta merkityksellinen hanke on valmistumassa Turun moottoritien varteen Uudenmaan ely-keskuksen toimesta. Viljasen toimiessa kansanedustajana vuonna 2019, hän laati riista-aidan rakentamisesta aloitteen lisätalousarvioon joka hyväksyttiin.

– Monet asiat etenevät juuri nyt oikeaan suuntaan, mutta ne vaativat valppautta ja aktiivista edunvalvontaa kaikilla eri tasoilla, jotta lopputulos on paras mahdollinen. Asiat eivät etene, jos niiden eteen ei tehdä töitä, Viljanen korosti.

Keskustelutilaisuuteen osallistui jäseniä niin paikan päällä kuin etänäkin.

Koulutus, kotimaisuus ja yhdenvertaisuus puhuttivat

Vihdin Keskustan valtuutettu, perusturvakuntayhtymä Karviaisen hallituksen jäsen ja siviiliammatissaan opettajana toimiva Sari Metsäkivi nosti keskusteluun esille niin opettajien kuin varhaiskasvatuksessa toimivien työntekijöiden työssä jaksamisen sekä oppilaiden hyvinvoinnin.

Metsäkivi kertoi oppilailla olevan monenlaista tuen tarvetta. Opetus- ja kulttuuriministeriön on avannut valtionavustushaun, jonka kautta kunnat voivat hakea rahoitusta yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamiseen. Rahoituksella voidaan muun muassa palkata opettajien tueksi mielenterveysosaajia.

Yhdenvertaisuus näkökulma puhutti monelta eri kantilta. Tarkastuslautakunnan jäsen Susanna Tiirikainen toi keskusteluun erityislapsien palvelut ja niiden toiminnan kunnassa, joista hänellä on paljon omakohtaisia kokemuksia.

Kaikkia myös mietitytti miten ihmisten varat riittävät energiakriisin nostaessa asumisen kustannuksia kohtuuttomasti. Yksimielisesti oltiin sitä mieltä, että sähkötuotannon omavaraisuuden eteen tulee tehdä entistä enemmän töitä ja päätöksenteossa mahdollistaa erilaisia vaihtoehtoja. Keskustaministerien johdolla tehty määräaikainen alennussähköveroon sai kannatusta.

Paavo Muranen toi esille huolen siitä, miten varmistetaan, että kunnissa ja hyvinvointialueilla on toimivat IT-järjestelmät ja ihmisillä yhdenvertainen mahdollisuus vaikuttaa alueiden asioihin, kun avoimen demokratian palveluiden käyttö on eri organisaatioissa ja eri alueilla varsin eri tasoilla. Vihdin Keskusta teki aiemmin tänä vuonna aiheeseen liittyvän aloitteen puoluekokoukselle.

Myös kotimaisuusaste ja omavaraisuus niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin puhuttivat. – Kaikessa päätöksenteossa ja valinnoissa pitäisi ymmärtää hyödyntää oman maan mahdollisuuksia ja tukea kotimaisia innovaatioita, totesi Jaana Sohlman omassa puheenvuorossaan.

Illan keskustelut jatkuivat vapaamuotoisena varsinaisen keskustelutilaisuuden jälkeen vielä pitkälle iltaan.

Vihdin Keskusta kiittää kaikkia iltaan ja keskusteluun osallistuneita.